Valg av kikkertsikte

Når du skal ut å kjøpe deg Et godt kikkertsikte er viktigny rifle så vil jaktgleden og funksjonsdyktigheten til den nye rifla ikke bare være avhengig av riflen, men av kikkertsiktet du velger. Alle rifler som er i salg i dag har nok presisjon og bra nok kvalitet for å jakte med, men kikkertsiktet vil i mange situasjoner være avgjørende for hvorvidt du kan jakte eller må gå hjem.

Det er klart at du skal velge en god rifle og det er klart at det er forskjeller i kvalitet på riflene, men dette er rent jaktmessig av mindre betydning enn kikkertsiktet. En god regel er at du skal bruke minst like mye på kikkertsiktet som på rifla.

Betegnelser

De fleste kikkertsikter har en betegnelse som ligner på ”3-12*56”. I dette tilfelle betyr det at det er en kikkert som har forstørring fra 3 til 12 ganger, og en lysåpning på 56mm. Tilsvarende vil en kikkert merket med betegnelsen 8*40 ha en forstørring på 8 ganger og lysåpning på 40mm

ForstørrelseForstørring på kikkertsikte

Mange liker å ha så høy forstørring som mulig – spesielt på skytebanen. Selv liker jeg best en forstørring på mellom 5 og 9 i de fleste jaktsituasjoner. Hvilken forstørrelse du bør ha er avhengig av hva og hvordan du skal jakte:

 • Lav forstørring (0x til 4x) egner seg godt til jakt hvor raske skudd på korte avstander er påkrevet. Villsvinjakt er et godt eksempel, eller jakt på elg om du sitter på en post i tetteste skogen.
 • Medium forstørring (4x til 9x) egner seg godt til de fleste jaktformer i Norge. Her hjemme blir skyteavstandene sjelden lengre enn 100 meter og ofte er det snakk om skudd i sittende stilling uten anlegg. Da er det godt å ikke ha for mye forstørring slik at rystelsene blir store.
 • Stor forstørring (over 10x) egner seg godt for jakt på lange avstander fra liggende stilling (og på skytebanen). På reinsdyrjakt er det godt å ha litt kraftig forstørrelse – her kan en jo som regel ligge med anlegg og en kan fort komme i situasjoner hvor en har mulighet til å skyte på avstander over 100 meter.

Velg derfor ikke bare mest mulig forstørring når du er ute etter ny kikkert. Det er faktisk slik at høyere forstørring reduserer den optiske kvaliteten. Jo høyere forstørring jo høyere krav får du til den optiske kvaliteten og jo dyrere blir det å få kikkertsikter av god kvalitet. Dette gjelder også variabel forstørring. Det er vanskeligere å få til god optisk kvalitet på et kikkertsikte med variabel forstørring enn et med fast forstørring og jo større variasjon kikkerten har jo vanskeligere blir det for produsenten.

Dette er grunnen til at det fortsatt finnes kikkertsikter med fast forstørring – disse gir best optiske egenskaper sammenlignet med pris. Men, i de høyere prisklassene har de absolutt fått til gode optiske egenskaper tross høy og variabel forstørring. Selv har jeg en Swarowski 2,5-15*56 og denne presterte veldig bra under måneskinnsjakt i høst – ikke på de høyeste forsterkningene, men på rundt 8 var den ypperlig (skulle egentlig bare mangle når det er snakk om et kikkertsikte til over 20 tusen).

Synsfelt

Synsfeltet på en kikkert angir hvor mye av landskapet du ser i kikkerten på en avstand av 1000 meter. Jo mer du ser jo bedre oversikt får du, men større forstørring gir selvfølgelig mindre synsfelt. De fleste kikkertleverandører angir avstand du ser i meter ved 1000 meter, men enkelte oppgir også grader. Dersom synsfeltet er oppgitt i grader kan du gange antall grader med 17,5 meter for å kunne sammenligne de to måtene å angi synsfelt på (en kikkert med 8 grader synsfelt er det samme som 140 meter (8*17,5 = 140).

Retikkel

Valg av retikkel er også noe du må ta stilling til og her finnes det mye å velge mellom. De enkelte retiklene skal jeg ikke gå inn på her. Det beste er egentlig å ta en titt på for eksempel Zeiss og Swarovski sine sider for å få et overblikk over hvilke retikler som finnes (mange av de andre produsentene har de samme retiklene som disse to Zeiss og Swarowski). Klikk på bildet til høyre for å få en oversikt over de vanligste retiklene.

En ting du allikevel må ta stilling til er hvorvidt du ønsker opplyst retikkel eller ikke. Selv anbefaler jeg opplyste retikkel da dette gjør skumringsjakt enklere og gir det noe lengere jakttid på kveld og morgen. Det slik at opplyst retikkel koster mer enn vanlig retikkel og derfor blir valget ikke så enkelt allikevel. De fleste av oss har et begrenset budsjett og skal du ut å kjøpe kikkertsikte til under 3-4 tusen er det ikke sikkert at det lønner seg å være opptatt av opplyst retikkel. I denne prisklassen ville jeg heller vært opptatt av å få så bra optiske egenskaper som mulig fremfor opplyst retikkel.

Vekt og Vanntett

Når du skal velge kikkertsikte er det også bra å tenke på vekten av kikkerten. En større kikkert veier naturlig nok mer og dette er jo ingen fordel om en skal gå langt. Samtidig bør du forsikre deg om at kikkerten er vanntett. Helst bør kikkerten være fylt med nitrogen da dette gir svært god beskyttelse mot dugg på innsiden av kikkerten.

Oppsummering

Dette bør du ha tatt stilling til før du går i butikken for å handle kikkertsikte:

 • Budsjett
 • Forstørring (variabel eller fast, lav eller høy)
 • Lysåpning (tyngde på kikkert vs. bedre lysinngang)
 • Retikkel
 • Opplyst retikkel eller ikke

Husk at det ikke er mulig å få oppfylt alle krav på et begrenset budsjett og da bør du på forhånd ha bestemt deg for hva du prioriterer høyest.

Mer informasjon?

Denne artikkelen er ment å gi en innføring i de viktigste tingene du bør ta stilling til ved valg av kikkertsikte. Ønsker du mer informasjon kan du se vår artikkel 'mer om kikkertsikter'. Denne tar for seg følgende områder:

 • Parallax
 • Forskjellig coating
 • Utgangspupil
 • Skumringstall
 • Avstandsmåler eller ikke?
 • Øyeavstand
 • Diameter på rør
 • Linker til de største produsentene av kikkertsikter
Under finner du bilder av de vanligste retiklene til Zeiss. Klikk på bildet for å få frem bildefremviser (store bilder).