Mer om kikkertsikter

Denne artikkelen tar for seg noen tekniske begrep i forhold til kikkertsikter. Se også vår artikkel om valg av kikkertsikte for en innføring i de viktigste tingene du må ta stilling til når du skal velge kikkertsikte.

Parallax

Når du beveger hodet mens du sikter med kikkertsikte får du vil treffpunktet bevege seg noe. De fleste kikkertsiktene er stilt inn på 100 meter slik at du ikke får parallax på denne avstanden.

Enkelte kikkertsikter har justering for parallax slik at du stiller inn antall meter du er fra målet slik at du får minst mulig avvik fra siktepunkt og treffpunkt. For den vanlige jeger er dette unødvendig og det er bare i spesielle tilfeller der spesielt høy presisjon er viktig at parallax justering er nødvendig.

Forskjellig coatingZeiss Retikel

Når lys treffer glasset i kikkertsiktet vil en liten prosent av lyset bli reflektert i feil retninger. Noe av dette lyset vil gå inn i kikkerten som ufokusert lys og redusere kvaliteten på bildet som gjengis. Dette kan i stor grad reduseres ved å legge på antireflekterende materialer. Når flere lag av dette legges på linsene i kikkerten kan en oppnå høyere lysgjennomgang og generelt bedre bildegjengivelse. Coating legges også må linsene for å redusere dugg og effekten av regndråper på linsen.

Avstandsmåler

Flere kikkertsikter kommer nå også med avstandsmåler. Dette er faktisk veldig praktisk og selv har jeg gått til anskaffelse av en Zeiss Diarange. Det er utrolig praktisk å kunne måle avstand til dyret uten å måtte ta frem en separat avstandsmåler. Allikevel har det sine ulemper å ha avstandsmåler på rifla:

  • Rifla blir tyngre – en Zeiss Diarange 3-12*56 veier nesten en kilo og endrer balansen i våpenet
  • Noe reduserte optiske egenskaper må påregnes da signalet fra laseren skal skilles ut i optikken
  • For å måle avstander uten å skyte må du veive rundt med rifla. Ikke alltid like praktisk som en liten håndholdt avstandsmåler

Når det er sagt er jeg veldig fornøyd med å ha avstandsmåler i kikkertsiktet

Utgangspupil

Utgangspupilen i kikkertens okular er viktig for hvor godt kikkertsiktet presterer i skumringen da den angir hvor mye lys som kan sees av øyet. Denne regnes ut ved å dele objektivdiameteren med forstørringen på kikkerten. Det vil si at et kikkertsikte som er 8*56 gir en utgangspupil på 7 mm. (7 mm er største åpningen pupilen har i mørket på et menneske som ser normalt)

Skumringstall

Skumringstallet angir hvor godt kikkerten presterer under dårlige lysforhold og regnes ut ved å se på objektivdiameteren og utgangspupilen. Denne regnes ut ved å gange forstørringen med objektivdiameteren og ta kvadratroten av resultatet. På et en kikkert som er 8*56 er skumringstallet derfor 21,2.

Det er allikevel viktig å merke seg at dette tallet er en teoretisk beregning og tar ikke hensyn til den optiske kvaliteten i kikkerten. Du kan derfor bare bruke dette tallet til å sammenligne to kikkerter av lik kvalitet.

Øyeavstand

Øyeavstanden er avstanden mellom øyet og okularet når du sikter. Når du skyter er det selvfølgelig viktig å har litt avstand mellom øyet og kikkerten – spesielt om du skyter med kraftige kaliber. Generelt kan en si at jo høyere forstørring og synsfelt jo kortere blir øyeavstanden, men for kikkerter av god kvalitet vil øyeavstanden være fast uavhengig av forstørring.

Diameter på rør

De fleste kikkertsikter kommer med enten 30mm eller 1 tomme rør/tube. For det har det liten praktisk betydning om røret på kikkertsiktet er 30mm eller 25,4 mm (1 tomme). Det viktigste i forhold til diameteren på røret er at kikkerten har nok plass for å gjøre nødvendige justeringer når du skal skyte inn (tykkelsen på røret påvirker hvor store siktejusteringer du kan gjøre). Samtidig må du selvfølgelig velge riktig montasje for kikkertsiktet.

Linker

Linker til de største produsentene av kikkertsikter (kategoriesert etter min personlige mening):

Toppklasse:
Zeiss
Swarowski
Schmit & Bender
Leika

Mellomklasse:
Docter
Meopta
Leupold
Nikon

Rimeligere modeller:
Bushnell
Hawke
Tasco