Choker og Trangboring

Nesten alle nye hagler som selges Riktig choke og trangboring er viktighar utbyttbare choker (trangboring). Allikevel har mange et lite aktivt forhold til hvilke chocker de bruker i hvilke situasjoner. Dette er synd da valg av trangboring i stor grad påvirker skuddbildet på forskjellige avstander og derfor dine sjanser for å felle viltet.

Betegnelser og merking

Avhengig av våpenet du har kjøpt vil chockene som følger med har forskjellig betegnelse. Under følger en tabell som viser de forskjellige trangboringene og deres merking:

Norsk Merking Merking Engelsk
1/1 F * Full
3/4 IM ** Improved Modified
1/2 M *** Modified
1/4 IC **** Improved Cylinder
Sylinder C ***** Cylinder

Last ned tabell som pdf og legg i våpenkassen så har du informasjonen tilgjengelig når du trenger den: Choke og trangboring tabell

Hvilken choke skal jeg velge?

For virkelig å kunne velge riktig trangboring må en ut å prøveskyte på pappskive med den aktuelle ammunisjonen og choken. Det er ikke alt for mye jobb å få gjennomført en slik test, men det er allikevel er det mange av oss som ikke får gjort dette. Vi har derfor satt sammen litt informasjon som du kan bruke i valg av trangboring, men vær klar over at forskjellige kombinasjoner av våpen, choke og ammunisjon vil gi andre skuddbilder enn det som er gjengitt her. Informasjonen kan allikevel brkes som veiledende.

Rekkevidde

Når en skyter mot en pappskive kan en tegne en sirkel på 75 cm i diameter rundt kjærnen av treffet og telle antall hagl innen denne sirkelen. På den måten kan en regne ut hvor mange % av haglene i ladningen som treffer og derfor få et forholdstall på samling ved ulike lengder.

I tabellen under har en benyttet 35g ladning med stålhagel i størrelse US 2 (dette gir rundt 156 kuler per ladning). Her kan en se effective samlinger ved forskjellige distanser. Så lenge antallet hagl er over 65% er skuddbilde god og viltet du skyter på vil bli truffet av så mye hagl at det er forsvalig å skyte. Alt under 65% gir et for dårlig skuddbilde og en skal da holde tilbake skuddet.

Prosent av hagl som treffer innenfor en 75 cm sirkel ved forskjellige avstander:

Trangboring 20m 27m 35m
Sylinder 80% 60% 40%
1/4 100% 77% 55%
1/2 100% 83% 60%
3/4 100% 91% 65%
1/1 100% 100% 70%

Kilder