Valg av kikkert

Hvilken kikkert skal jeg velge? En god kikkert er viktigFør du går inn i butikken for å kjøpe deg en kikkert bør du på forhånd ha satt deg noen krav og prisbegrensninger. Det er utrolig mye å velge blant, og det er ikke sikkert at butikken du går inn i har nettopp den kikkerten du er ute etter.

Jeg har selv vært gjennom et par kikkerter før jeg endte opp med en jeg er fornøyd med, og det er irriterende å ha brukt 2-3 tusenlapper på en kikkert som blir byttet ut et par år senere. Mitt viktigste råd er derfor å velge riktig første gang og strekk deg så langt du kan på budsjettet så får du en kikkert som varer i flere tiår.

Kort om betegnelser på kikkert

  • Forstørring * lysåpning – De fleste kikkerter betegnes med forstørring ganget med lysåpning. For eksempel har en kikkert som er betegnet med 8*32 en forstørring på 8 ganger, og en lysåpning på 32 mm.
  • Coating – Dyrere kikkerter har belegg på kikkertens linser. Dette belegget kan ha flere hensikter avhengig av hvilket belegg det er snakk om. Den viktigste egenskapen er å sikre at minst mulig lys reflekteres i feil retning, som igjen sikrer bedre bildegjengivelse og skumringsegenskaper. Samtidig kan coating redusere effekten av regndråper på linsen, gjøre at skitt og smuss ikke fester seg og redusere dugg.
  • Lysåpning – Diameter på kikkertens front angir hvor mye lys som kommer inn i kikkerten
  • Okular - okularet er linsen nærmest øyet

Vekt vs. Lysåpningkikkert og forstørring

Jo større lysåpning en kikkert har jo mer lys fanges inn og desto bedre vil klarhet være (og skumringsegenskaper). Kvalitet på glass, coating osv. er også avgjørende her, men i valget mellom forskjellige lysåpninger fra samme leverandør/produktlinje blir vekt avgjørende. Det beste er selvfølgelig å ha en så stor lysåpning som mulig, men dette har også ulemper i form av vekt.

Det blir mer å bære med seg og det blir tyngre å holde kikkerten stødig i lengre perioder. Overdriv derfor ikke lysåpning med mindre du har spesielle behov – er kikkerten for tung for å bære med seg på brystet blir den liggende i sekken eller hjemme og da kunne du jo kanskje like gjerne droppet kjøpet?

Jeg anbefaler derfor en åpning på 40mm om du går mye. Er du mer stasjonær vil kanskje en åpning på 50-60mm med mer være tingen (og evt. større).

Jeg gjorde noen forsøk i høst mellom to kikkerter i toppklasse fra Zeiss – FL Viktory 10*40 og FL Victory 10*56 og i månelys var forskjellen helt klart merkbar. Lysåpning på 56mm gjorde det betydelig enklere å se dyra og med 40mm hadde jeg flere ganger ikke mulighet til å bedømme gevir på bukkene.

Stabilitet vs. Forstørring

Det er fristende å velge en stor forstørring, men vær forsiktig. Stor forstørring gjør at rystelser lett gjør det vanskelig å se og da er jo poenget borte. Jeg vil gå så langt som å si at forstørring over 10x ikke egner seg for vanlige jaktsituasjoner – forstørringer over dette krever godt anlegg for å være nyttig.

Lavere forstørringer er rent optisk lettere å få til og du får derfor bedre kvalitet på bildegjengivelse og mer lys gjennom kikkerten. Har du et begrenset budsjett bør du velge lavere forstørring da dette gir deg bedre kvalitet på bildegjengivelse.

Er du mye i bevegelse når du jakter og bruker kikkerten i skog og på kortere avstander velger du forstørring på 7-8x. Jakter du på fjellet etter reinsdyr eller i veldig åpent terreng har du kanskje behov for større forstørring går du for 10x.

Litt om pris og kvalitet

Ja, pris og kvalitet har sammenheng når det kommer til optikk. Det er rart at de rimeligere produsentene ikke er i stand til å kopiere de dyrere, men sånn er det helt klart ikke. Prisene på en kikkert varierer fra noen få hundrelapper og opp til 20.000. Sammenhengen mellom pris og kvalitet er som med de fleste andre varer – forskjellen i kvalitet er forholdsvis stor om du går fra noen hundre kroner til noen tusen. Går du fra 4-5000 til 20.000 er forskjellen mindre, men allikevel merkbar.

Hvilke andre krav bør du ha

  • En fokuseringsjustering som du lett når og som ´går smidig´ når du justerer fokus.
  • Fylt med nitrogen – Dugg på innsiden av kikkerten unngår du dersom den er fylt med nitrogen. Dersom kikkerten er fylt med luft får du fort problemer med dugg på innsiden av kikkerten.
  • Vanntett – Alle kikkerter som skal brukes på jakt bør være vanntette
  • God å holde i og ha mot øynene – Test kikkerten i butikken. Føles den god å holde og å ha mot øyet? Husk at du kanskje skal bruke den mer eller mindre sammenhengende i flere timer.
  • Justering for forskjeller i syn mellom høyre og venstre øye