Lag din egen jaktfilm

Det har de siste årene dukket opp Videokamera og vakker natur klar for jaktfilmingmange produsenter av jaktfilm – oss inkludert. Har du også lyst til å lage din egen jaktfilm? Her finner du våre tips for å komme i gang.

Utstyret

Det er ikke nødvendig med proff utstyr for å komme i gang. Alt det krever er god planlegging, en del tid under jakta og ikke minst en del tid til redigering.

Krav til kamera Det er en fordel å ha et godt kamera, men har du et vanlig videokamera er det bare å komme seg ut for å filme. De fleste videokameraene i dag er i stand til å ta veldig gode bilder, men lær deg de avanserte funksjonene slik at du har kontroll over viktige funksjoner som hvitbalanse, blender og fokus osv.

Lydutstyr På et begrenset budsjett ville jeg fokusert på lydkvalitet. Lyden er en svært viktig del av en hvilken som helst film, og et lommekamera er rett og slett ikke i stand til å ta opp god lyd i vind. Og som kjent har vi en del vind her til lands.

Løsningen er å finne et kamera som har mikrofoninngang og utgang for hodesett. Da kan du gå til innkjøp av en ekstern mikrofon med vindbeskyttelse og du kan til en hver tid sjekke hvordan lydbildet blir med hodesettet.

Stativ Jeg har vært igjennom mange Kamera på stativstativ og personlig har jeg funnet at valg av stativ har vært det vanskeligste. Et godt videostativ veier mange kilo og blir for tungt å ta med seg og et dårlig stativ gjør ikke nytten. Jeg har nå funnet et god kombinasjon av vekt og kvalitet, men stativet koster godt over 7000 kr. Mitt råd er derfor å kjøpe et billig stativ som kan brukes inntil du har råd til å kjøpe et godt karbonstativ med et lett og godt videohode. Et billig stativ gir deg kanskje ikke de beste panoreringer og er kanskje ikke spesielt stødig i litt vind, men de har lav vekt og gjør jobben til oppsett av kameraet dersom dere skal filme dere selv.

Andre ting det er greit å ha med:

  • Regntrekk til kamera – du bør kunne filme i dårlig vær også
  • Noe å rense linsene med
  • Ekstra batterier så du kan filme mye og la kameraet stå på i de kritiske situasjonene
  • Godt med tape/minnebrikker

Hva filmer vi med? En liste over hva vi har av utstyr når vi tar opp våre jaktfilmer:

  • Kamera: Sony PMW EX1
  • Lyd: Shotgun mic og 2 eksterne mygg mikrofoner
  • Stativ: Gizo karbonstativ, kulehode og det letteste manfrotto videohodet (ikke ideelt hode, men etter min mening det beste hodet om vekt er viktigst.)
  • For motiver LANGT unna: Leica APO Televid 82 med D-lux4 kamera (spottingscope med fotokamera med videomuligheter).

KameramannAlexander Lyngaas er jaktglede sin kameramann

Pass på å ikke ødelegge hobbyen din! Å ta opptak til en times jaktfilm krever utrolig mye tid og fokus under jakten og skal resultatet bli bra kan en ikke bare filme i ny og ne. Jeg har selv forsøkt å filme egen jakt og det krever masse tid og energi som jeg heller skulle ha benyttet på å jakte og kose meg i skogen eller på fjellet.

Dersom en er flere som jakter sammen kan en bytte på å være kameramann eller en kan få et familiemedlem til å bli med på jakten.

Tips til opptakene

Ha fokus på lydkvalitet. Det er ergerlig å komme hjem og oppdage at de flotte opptakene er ubrukelige fordi en har for mye vindstøy eller bare hører pusten til kameramannen.

Forskjellig utsnitt – pass på å få bilder med forskjellige utsnitt. Ofte tar en for lite nærbilder og får bare oversiktsbilder og det er kjedelig å se en film hvor en nesten ikke ser ansikter.

Innklippsbilder – pass også på å ta innklippsbilder. Når du skal klippe sammen filmen vil du savne gode innklippsbilder.

Forklar hva dere gjør for kamera, men gjør det kort

Følelser er bra – pass på å få ekte skuffelser og gleder med på film. Skal filmen bli spennende må seeren ’føle med dere’.

La bildet stå for bevegelsen og vær svært forsiktig med zoom og panorering. Det er vanskelig å klippe sammen filmen om alle bildene begynner og slutter med zoom/panorering. Det er også vanskelig å gjøre dette uten et proft stativ og stødig hånd.

Film alltid i den beste kvaliteten kameraet kan – jo mer data som lagres jo større muligheter har du for å justere kvaliteten i etterkant (i redigeringsarbeidet).

Bygg en historieAlex er kameramann i Skjåk

Før dere drar ut på jakt bør dere ha tenkt igjennom hvordan dere ønsker å bygge opp historien. Jakten vil jo utspille seg slik den gjør og kan ikke planlegges på forhånd, men noen ting bør seeren innvies i:

Etablering – hvem er dere, hvor er dere og hva er målet deres? Hvordan har dere tenkt å oppnå målet osv.

Pass så på å få med forklaringer på hvorfor dere avvikler fra opprinnelig plan – dreide vinden? Var det bare tåke?

Skuddet

I skuddsituasjonen er det bare en ting som gjelder – ha fokus på dyret som skytes! Det er selvfølgelig gunstig å få tatt så mye opptak av det som skjer i forkant av skuddet – mye av dette kan tas opp i etterkant av skuddet, men om dere ikke er skuespillere blir ikke disse situasjonene like gode i etterkant som i forkant.

Om du har tid er det en helt klar fordel å bruke stativ eller ha kameraet mot et støtt underlag i det skuddet går. Det er nesten umulig å holde kameraet rolig når smellen kommer – spesielt om du har zoomet inn litt.

Til slutt

Det er hard konkurranse innen jaktfilm, og det kan være vanskelig å hevde seg. Det er ikke lett å tjene masse penger på jaktfilm, så skal du gjøre det – da skal du gjøre det fordi du synes det er moro, og ikke fordi du skal bli rik…