Valg av hagle

Når du skal velge hagle er det en Valg av haglegod del ting du må ta stilling til, men heldigvis er det slik at de aller fleste valgene du skal gjøre i stor grad er basert på smak og behag. Jaktmessig har det liten, eller ingen, betydning hvorvidt du har en pumpehagle eller sideligger med engelsk skjefte. Det viktigste er at du har en hagle du selv er fornøyd med og som passer deg.

Under har jeg samlet noen tips

Haglen bør passe deg

Når du skal velge en hagle bør du finne en som passer din kropp. Det er lettere å få en god skytestilling med en hagle som passer deg perfekt – da slipper du å justere kroppen unaturlig i svingen og skuddet. Allikevel vil jeg påstå at dette punktet i mange tilfeller overdrives, og at de fleste vil klare seg uten større tilpassninger. Det er klart at du i butikken må finne en hagle som passer deg, og de fleste vil finne dette uten å måtte sende haglen inn for spesialtilpassning.

Kolbe lengdeHagle kolbe lengde

Kolbens lengde avgjør hvilken skytestilling du kan ha og er sammen med kolbens fall de viktigste målene i forhold til en god skytestilling og derfor din treffprosent. Kolbens lengde måles fra avtrekkeren til midt på kolbens kappe (bak på kolben). Er kolben for lang vil du merke at du strekker deg over den for å få et godt anlegg, samtidig vil en for kort kolbe gjøre at du får kinnet for langt frem på kolben og hagla føles unaturlig.

Hva er så riktig kolbelengde for deg? En enkel regel sier at lengden skal tilsvare lengden fra albuegropen (innsiden av albuen) til det ytterste leddet på pekefinger. Allikevel vil ikke dette være riktig for alle, så be om gode råd i butikken du handler hagla i. Kolbens høyde/fall

Kolbe høydeHagle kolbe høyde

Kolbens høyde er betegnelsen på høyden fra siktelinjen til kolben der kinnet ditt plasseres på kolben. Dette målet er svært viktig for å få en god siktelinje. Dersom kolben er for høy vil du merke at du enten må bevege hodet bakover for å få en ren siktelinje eller du må presse kinnet unaturlig hardt ned. Kinnet skal riktignok sitte godt mot kolben, men du skal ikke ha behov for å presse kinnbenet hardt mot kolben.

Cast-off (cast-on)Cast-off eller cast-on

Cast er betegner hvorvidt stokken har en vridning til høyre (cast off) eller venstre (cast on). Målet med denne vridningen av stokken er å gjøre det enklere å få øyet i linje med løpet, og derfor gjøre det enklere å treffe målet. En links skytter skal ha en stokk med ingen cast eller cast on, og en som skyter ’ikke-links’ skal ha cast off (eller ingen cast). Mange hagler leveres i dag uten cast og dette regnes ikke som kritisk for den vanlige jeger.

Links eller ikke?

Om du bør ha en links hagle eller ikke behøver ikke å ha noe med om du skriver med høyre eller venstre hånd. Her er det hvilket øye som er dominant som avgjør. Følgende enkle test avgjør hvorvidt du bør ha en links hagle eller ikke:

  1. Pek på et punkt på veggen med begge øynene åpne
  2. Lukk det venstre øyet (åpne, lukke, åpne lukke). Peker du fortsatt på det samme punktet?
  3. Gjør det samme med høyre øye. Peker du fortsatt på det samme punktet?

Det øye som har samme ´pekepunkt´ på veggen som når du har begge øynene åpne er det dominante og det er på den siden du bør montere hagla. (Var det venstre øye bør du skyte links)

Kaliber

Det finnes en del forskjellige haglekaliber å velge mellom, men reelt sett vil jeg anbefale å holde seg til de vanligste kalibrene. Grunnen til dette er enkel: Etter at blyforbudet trådde i kraft har det kommet mange forskjellige alternativer på markedet, men disse alternativene er stort sett bare tilgjengelig i de vanligste kalibrene (i hvert fall som lagervare i butikk). Min anbefaling er derfor klar: Velg kaliber 12 om du ikke har helt spesielle behov. Da får du størst utvalg og best pris på ammunisjon. Kaliber 20 har også et greit utvalg av ammunisjon og kan være et godt alternativ om du bare går på rypejakt.

Ta gjerne en titt på våre artikler om haglekaliber og ammunisjon og choker / trangboring

Sideligger eller over/under?

Hvorvidt en går for en sideligger eller over/under (o/u) er egentlig bare smak og behag. Selv har jeg en over/under som jeg er svært fornøyd med, men skulle jeg kjøpt en hagle i dag ville jeg nok gått for en klassisk sideligger – litt snobberi må være lov i fjellet.

Pumpehagle eller halvautomat?

Mange ønsker seg en pumpehagle eller halvautomat i stede for en vanlig hagle. Disse haglene er ofte litt lengre fordi låsekassen blir større. En annen fordel med en halvautomat er at rekylen er mindre fordi deler av kraften i rekylen brukes for å lade om hagla. Funksjonsmessig kan halvautomat og pumpehagle være noe mer problematisk og disse haglene krever også mer renhold enn en klassisk hagle. I bunn og grunn blir dette også et spørsmål om smak og behag – jaktmessig er det uansett kun lov til å ha 2 skudd i våpenet på jakt.

Lykke til i valget av hagle! Skal du bruke den i år? - ta en titt på våre sider om rypejakt til leie og hvor du kan få kjøpt jaktkort.