Bever - tips og råd

BeverEn skulle kanskje tro at bever var et forholdsvis lett bytte. Beverens leveområde er begrenset til en relativt kort strekning i et vassdrag og vi vet at den kommer opp og ned elva hver morgen og hver kveld. Heldigvis er det ikke slik, og beveren byr på en skikkelig utfordring for de som ønsker det.

Her er noen av mine tips til deg om du vil ta turen ut på beverjakt

Jakttid for bever

Jakttid for bever er fra 01.10 til 30.04. Sjekk allikevel hva som er gjeldende for ditt fylke/kommune. Mange steder er det åpnet for jakt ut i mai.

Vår eller høst

Beverjakt forbindes med våren og ikke uten grunn. Beveren er et utpreget nattdyr og den er sjeldent ute på dagen. Det er vanskelig å jakte bever på høsten fordi den da som regel ikke kommer ut før det er mørkt og drar inn i hytta før det blir lyst.

Tidlig vår eller sen vår

Når på våren skal jeg planlegge jaktturen min? Personlig liker jeg å jakte bever litt sent i sesongen. Da er kveldene og morgenene lysere, det er varmere i været og generelt triveligere å være ute. Allikevel er det ikke alltid det lønner seg å vente. Flom i elver og vassdrag kan gjøre det vanskeligere å lokalisere beveren og beveren oppsøker da ofte nye beiteplasser. Det sies også at de aller første dagene etter at isen går er de beste – da er beveren våryr og har normalt høyere aktivitet enn ellers.

Morgen eller kveld

Når en er på jakt blir det jo som regel til at en jakter både morgen og kveld og dette spørsmålet er derfor kanskje ikke så relevant. Om du er i en posisjon hvor du må velge vil jeg si at kveldsjakten er den beste. Den enkle grunnen til dette er at det da er enkelt å komme seg ut i terrenget mens beveren ennå er i hytta si. På den måten kan du finne deg en god pass uten fare for å bli oppdaget. På morgenen må du snike deg frem til elva, ofte i stummende mørke, og da er det vanskelig å ikke støkke beveren.

LuktesansBever på taketen til bever

Beveren er svært sky forsvinner den så fort den får ferten av deg. Dette gjelder spesielt bever som lever langt fra folk og som ikke er vant til lukten. Jeg liker derfor å jakte på de dagene hvor det er litt vind. Det er mye lettere å forholde seg til en god bris enn ingen vind i det hele tatt. Om det kun er et ørlite drag i luften skifter retningen ofte og det blir svært vanskelig å holde kontroll på vinden. En jakter jo på morgenen og kvelden og da er slikt drag i vinden spesielt uforutsigbart.

Jeg har med en liten spruteflaske med talkum som jeg spruter litt ut med viser raskt hvilken vei draget er. Andre hjelpemidler inkluderer sigaretter. Om du røyker kan sigarettrøyken gi deg svært god informasjon om hvor det trekker. (Hvorvidt du lukter mye eller lite spiller ingen rolle – trekker vinden ned mot beveren oppdager han deg uansett om du røyker eller ikke.) En fyrstikk som du tenner og blåser ut gir samme effekt for ikke-røykere.

Hørsel til beveren

 • Beveren hører også godt, men denne sansen er det enklere å forholde seg til og du kan med enkle grep gjøre oddsene dine gode.
 • Rydd stien din godt. Fjern alle kvister på veien ned til elva og marker stien godt slik at du ser den i mørket – gjerne med noen lyse plaststrimler
 • Beveg deg sakte og ta ett skritt om gangen. Skulle det knekke i en kvist er ikke nødvendigvis jakten over. Det kan jo hende i skogen – bare vent en stund før du går videre.
 • Vær på plass i god tid før prime-time. Om kvelden er det enkelt å komme seg på plass så lenge du er ute før beveren forlater hytta si. Om morgenen må du gå svært forsiktig frem da beveren allerede er ute. Det er nesten umulig å smyge seg på en bever om den selv er stille så om morgenen går jeg forsiktig ut og håper beveren er et stykke unna meg.
 • Jeg liker personlig litt bevegelig jakt – å sitte stille blir en fort utålmodig av. Noen ganger kan du høre beveren som beiter/gnager. Om du beveger deg når han gnager går det ganske greit å komme seg innpå.
 • Gå med en stokk – Det er letter å bevege seg stille på 3 ben enn på bare to…

Synet til beveren

Beveren ser svært dårlig og hører eller lukter han deg ikke kan han komme svært nær deg. Jeg har selv fått bever inn på 2 meters hold hvor jeg har sett den inn i øynene og den har ikke oppdaget meg med mindre jeg gjør en bevegelse. les også mer på fakta om bever

Hvordan finne beveren

 • Det er nesten håpløst å gå ut på bever jakt uten først å rekognosere. Å bare gå ut en morgen eller kveld vil etter all sannsynlighet føre til en mislykket tur. Den gode nyheten er at det ikke er alt for vanskelig å finne beveren. Er område helt nytt får du ta deg en tur oppover vassdraget og se etter felte trær – ikke spesielt vanskelig.
 • Når du finner et område hvor du ser felte trær er det på tide å finne plassene hvor beveren går på land.
 • Beiteplasser – det er ikke alltid de stedene hvor du ser store trær som er felt som er de beste. Beveren foretrekker mindre og friske kvister på våren. Nå kommer kikkerten i bruk – let etter små kvister som nylig er avbeitet. Noen ganger kan du se tydelige merker på elvebredden der hvor beveren drar seg opp og ned i elva.
 • Markeringsplasser – beveren markerer reviret sitt godt. Dette gjør den ved å krabbe seg så vidt opp på bredden hvor den grafser sammen kvist og kvast som han markerer med kjertlene rundt anus. Disse plassene kan en også finne. Merk at om det kun er en markeringsplass du posterer på så har du ikke mye tid. Kommer beveren for å markere kommer den fort opp på land og smetter fort tilbake i vannet. Beiteplasser derimot bruker de ofte god tid på.

Tegn fra beverenBever i morgensol

Selv om beveren er sky og stikker så fort den får ferten av deg er det også en nysgjerrig gnager. Om han kun ser deg hender det ofte at den kan komme svømmende forsiktig – rett mot deg. Dette gjelder spesielt yngre individer.

Slag med halen gjøres for å advare de andre i område om at det er noe farlig og er også en rask måte for beveren å dukke under vann på. Allikevel er ikke alltid slag med halen ensbetydende med at den forsvinner. Flere ganger har jeg sett bever slå med halen for så å dukke opp etter en liten stund. Min teori er at de noen ganger bruker slaget til å teste ting som er misstenkelig. Beveger det seg når det slås med halen er det fare på ferde, om ikke er det nok en død gjenstand.

Skudd i vannet

Å skyte bever i vannet er risikabelt, men fult mulig. Beveren synker i mange tilfeller og jeg mener derfor at en kun skal skyte i vannet i tilfeller der vannet er forholdsvis grunt slik at det er mulig å få tak i den. Ved skudd mot bever i vannet er det hjernen som er det primære målet for skudd. Dette er et lite mål og en skal være en god skytter for å ta dette skuddet – spesielt om en ikke har noe anlegg. Personlig liker jeg at beveren ligger rett mot meg når jeg skyter i vannet. Da kan jeg sikte noe høyt, og bommer jeg på hjernen går skuddet inn i ryggen på beveren.

Det beste er å skyte beveren på land, men dette er ingen garanti for at den ikke havner i vannet.

Ting å ha med

Her er noen ting det er lurt å ta med. Dette er ikke en fullstendig pakkliste, men en liste over ting du kan vurdere å ta med som er litt spesielt i forhold til beverjakt

 • Noe å bestemme vindretningen med (f.eks. fyrstikker eller talkum)
 • Skytestokk – god å ha som 3. ben når du skal gå lydløst og god å ha om du må skyte stående. Ofte er det en del busker og høyt gress helt nede ved elva. Om du står 20-30 meter fra elva må du litt opp i høyden for å få skudd ned mot elvebredden eller ned i vannet.
 • VARME klær – alt for mange ganger har jeg undervurdert hvor kaldt det er en morgen kveld i april. -5 er ikke noe å spøke med når du skal stå nærmest stille i mange timer. Fotposer er i så måte et hot tips. Stille klær gjør livet enklere – jeg har forsøkt meg på fjellduken, men den bråker for mye.
 • Kikkert – som for mye annen jakt er kikkert viktig. På beverjakt er kikkerten etter min mening viktigere enn ved mange andre jakttyper. Det er som regel ikke mulig å høre beveren og den sniker seg lydløst på land. Samtidig er kikkerten viktig for å finne beiteplasser og markeringsplasser.
 • Engangshansker – Om du er av den følsomme typen som ikke liker sterk lukt på hendene når du senere skal spise kan jeg anbefale engangshansker. Det sitter mye lukt i pelsen på beveren og den sitter godt. Jeg liker å ha på meg hansker når jeg flår beveren.
 • Søppelsekker – Om du skal transportere beveren i bilen eller i sekken er det nødvendig å ha noe å transportere den i. Beverlukt er ikke noe du har lyst på i bilen, og den forsvinner ikke med det første heller (beverens kjertler ble tidligere brukt i parfymeindustrien for å få parfyme til å ha lengre lukttid). Selv har jeg ved et par anledninger måttet binde beveren fast på taket for å få den med meg.
 • Salt – Skinnet bør saltes så fort som mulig og noen kilo salt er greit å ha med seg (koster uansett bare 20-30 kr).
 • Skarp kniv og knivsliper/bryne – En bryne er nødvendig om du skal flå beveren uten alt for mye jobb.
 • Et godt kikkertsikte - et kikkertsikte som er lyssterkt er nesten en forutsetning på beverjakt. Som regel vil du kun se beveren i grålysningen eller sent på kvelden.

Hagle på beverjakt

Du kan bruke hagle på beverjakt, men det er viktig at du bruker kraftig nok hagel, og at du ikke løsner skudd på mer enn maks 15 meter.
Background
Se trailerVårens vakreste eventyr - Bli med på beverjakt
 
 TIPS: Villreinjakt
 
"...Jaktglede er i Skjåk og Rendalen på villreinjakt. Vi har flere fellingstillatelser på storbukk og tiden er knapp..."
 
Les historien eller få tips
Se også trailer fra filmen
 
Se trailer