Grizzly og Svartbjørn fakta

Her finner du litt fakta om svartbjørn og grizzly. Disse flotte dyrene lever i Nord-Amerikas villmark. Svartbjørnen er en tallrik opportunist og er kjent for også å trives i nærheten av mennesker. Grizzlyen er langt mer sky og det finnes langt færre av disse flotte bjørnene.

Fakta om Grizzly - Nord-Amerikas Brunbjørn

Grizzly bjørn tennerGrizzlybjørnen er en underart av brunbjørn og har fått navnet sitt på grunn av den spettede pelsen (grizzled). De største grizzlybjørnene finnes langs kysten i Canada og Alaska hvor det er god tilgang på laks. Bjørner som lever i innlandet er normalt sett noe mindre i størrelse.

Korte fakta

  • Størrelse: 1,5 til 2,5 meter lang
  • Vekt: 363 kg
  • Diett: Altetende
  • Alder: 25 år (i vill tilstand)

Grizzly - enslige dyr

Disse fryktinngytende kjempene er normalt sett enslig dyr, med unntak av hunner og deres unger. Likevel hender det at de samles på gode fiskeplasser når laksen går opp i elvene. I lakse sesongen kan det dusinvis av bjørner samles for å spise fisk og for å legge på seg fett som vil forsørge dem gjennom den lange vinteren som kommer.

Kosthold til Grizzlyen

Grizzlybjørn er kraftige rovdyr, men likevel består mye av dietten deres av nøtter, bær, frukt, blader og røtter. Bjørner spiser også andre dyr, fra gnagere til elg.

Grizzly i 48 km/t

Til tross for sin imponerende størrelse er grizzlybjørnen raske dyr og har vært målt til 48 km/t. De kan være farlige for mennesker, spesielt hvis overrasket eller hvis mennesker kommer mellom en binne og hennes unger.

Utbredelse

Bjørnene bodde tidligere i store deler av det vestlige Nord-Amerika, men ble etter hvert fortrengt av bosettere. I dag finnes det bare rundt 1000 grizzlybjørner i USA (med unntak av Alaska), og bjørnen er derfor fredet her. I deler av Canada og i Alaska er det fortsatt lov å jakte på disse flotte dyrene.

Fakta om svartbjørn

SvartbjørnSvartbjørn (også kalt sortbjørn) er Nord-Amerikas mest kjente og vanlige bjørner. De vanligvis bor i skog og er utmerket tre klatrere, men finnes også høyt til fjells. Til tross for navnet, kan svartbjørner være blågrå, brun, kanel, eller til og med hvit.

Korte fakta

  • Størrelse: 1,5 til 1,8 meter lang
  • Vekt: 90 til 270 kg
  • Diett: Altetende
  • Alder: 20 år (i vill tilstand)
  • Svartbjørnen går ikke i full dvale om vinteren. Om vinteren spiser og drikker de ikke, men kan våkne opp dersom de blir forstyrret.

Svartbjørn er svært opportunistisk og dette er også en av grunnene til at de fortsatt finnes i stort antall i Nord-Amerika. Det meste av dietten deres består av gress, røtter, bær, og insekter. Sortbjørnen spiser også fisk og pattedyr, inkludert åtsler og spiser gjerne menneskelig mat og søppel.

Svartbjørnen farlig?

Svartbjørnen er normalt sett et fredelig dyr og utgjør liten risiko for mennesker. Som regel vil de flykte dersom de kommer i kontakt med mennesker. Likevel er det ikke et dyr en skal spøke med, og hvert år blir noen i Nord-Amerika drept av svartbjørn. Ofte er det bjørner som er blitt vant med mennesker og har mistet sin frykt (for eksempel på campingplasser) som er de farligste.

Et enslig dyr

Svartbjørnen er i utgangspunktet et enslig dyr som streifer store områder. De er ikke territorielle og beskytter ikke området sitt fra andre bjørner. En hannbjørn kan ha et område på 40 til 200 kvadratkilometer som sitt hjem.

Om vinteren

Svartbjørnen går i hi om vinteren og tærer på fettet den har lagret opp under sommermånedene. Hiet er som regel huler eller andre lune steder (f.eks under en tre-velt). Lengden på dvalen vil variere etter hvor lang vinteren er fra Canada til nordlige Mexico.

Binna

Binna føder to eller 3 blinde og hjelpeløse unger midt på vinteren og ammer disse i hiet frem til våren. Bjørneungene vil være sammen med binna i 2 år.

Kilde: National Geographic

Background
Se trailerFå en smak av bjørnejakt i Canadas villmark
 
Se trailerFå filmen på DVD til kun 269,- Bestill i vår nettbutikk
 
 TIPS: Jakt i Skottland
 
"...masse vilt og spennende jaktopplevelser. Rimelig og kort reise er det også..."
 
Les historien eller få tips
Se også trailer fra filmen
 
Trailer fra hjortejakt i Skottland