Vår Svartbjørn og Grizzly jakt

Grizzly jaktSvartbjørn og Grizzly jakt er for mange norske jegere en drøm, og vi er ikke forskjellig. Endelig har vi fått spart opp nok penger til å ta turen til Canada på jakt etter både grizzly og svartbjørn. Vegard og Sindre kan felle 2 grizzly og 4 svartbjørn og på 10 dagers jakt blir det full klaff.

Reisen

Reisen til Canada er lang. 10 timer fly fra Oslo til Vancouver og så 2 timer med innenriks til Prince George. Derfra er det et par timer kjøretur og 1 time med småfly ut til området hvor vi skal på grizzly og svartbjørn jakt.

Vi har ikke kjørt langt ut fra Prince George sentrum før vi ser den første svartbjørnen, og på 2 timers kjøretur ser vi i alt 7 bjørn! Her er det virkelig tett med vilt!

Nord-Campen er ranet av indianere

Naturen er mektig og området vi skal jakte bjørn i er like stort som vestfold. Når vi kommer frem får vi beskjed om at nord-campen, som vi skulle bo i, har blitt ’ridet’ av indianere fra det lokale indianerreservatet, og vi kan derfor ikke dra dit. Da blir det sør-campen på oss, men vi får beskjed om at det er observert flere store grizzlybjørn og svartbjørn i sør-området også.

En Grizzly har ødelagt teltetGrizzly i Sør-Campen

Det er et par timers kjøretur til sør-campen og på veien nedover trekker Vegard og Sindre lodd om hvem som skal få evt. skuddsjanser første dagen. Det blir Vegard som trekker det lengste strået, og det tar ikke lang tid før har får sin sjanse.

Når vi kommer frem til sør-campen er den et sørgelig syn. Teltet er revet opp og det ligger søppel og matrester over alt. Guidene våre slår fort fast at det er snakk om en ung grizzly som har vært på besøk. Det er spor over alt, og bjørnen har smakt på alt fra pannekakerøre til motorolje. Den har også knust komfyren helt.

Det er en farlig situasjon. En ung bjørn er ofte uberegnelig og farligere enn en eldre og klok grizzly. Det har vært andre jegere i campen frem til dagen før så bjørnen må ha vært der i løpet av natten og guidene er bekymret. Dette blir en spennende svartbjørn og grizzly jakt!

Campen må repareres

Vi ergrer oss over situasjonen. Nå må vi få ned et nytt telt og komfyr fra hovedcampen, og vi får jaktdagen ødelagt. Det er ikke annet å gjøre enn å vente på at noen av gutta fra campen kommer ned med utstyret.

Vi drar noen stoler ned til innsjøen vi camper ved og kameramannen vår Alex tar seg et bad. Guidene legger seg til å sove i lyngen, men alle har våpen med seg – grizzlyen kan komme tilbake når som helst og da vil vi være klare.

Grizzly jakt - bjørn på 3 meter

En av guidene våre våkner av at det knekker i kvister – og der står bjørnen. Bare 3 meter unna teltet. Som forventet er den ikke redd og virker bestemt på å få tak i mer pannekakerøre.

Vegard og Sindre hører ikke noe før guiden ’roper stille’ på oss, og da blir det fart. Kameramannen er barbent og kun i badeshorts og ingen av oss er forberedt på grizzly jakt. Vegard får revet med seg rifla og kommer seg raskt i posisjon.

Bjørnen er fortsatt ikke redd og går frem og tilbake på 4-5 meters avstand. Vegard har hjertet i halsen og sikter, men skal han skyte? Grizzlybjørnen stirrer han rett i øynene og utfordrer han åpent. Går skuddet feil er det to byks og Vegard får et ublidt møte med en skadeskutt grizzly. Nei – han skyter ikke.

SkuddetSvartbjørn jakt

Guidene er frustrerte – veldig frustrerte! Skyt da for pokker! Denne grizzlyen blir vi ikke kvitt, og det blir farlig å sove her. Vi må enten flytte eller vi må få skutt den. Bjørnen trekker sakte litt unna og inn i skogen, men forsvinner ikke. Den blir gående frem og tilbake rundt campen, og vi stiller oss alle rundt campen med våpen klare.

Det går 10-15 minutter hvor vi ser den innimellom trærne, men ingen av oss får en god skuddsjanse. Til slutt står den inne i et kratt 20 meter fra Vegard, og guidens press gir resultater - ”SKYT – SKYT”! Vegard lar skuddet gå. Grizzlyen hopper høyt og løper inn i skogen.

Er den død?

Er den død eller har vi en skadet grizzly som ligger på lur inne i skogen. Vi venter en god halvtime før vi går etter. Skogen er tett, og vi samler oss i ’combat’ stil. Med hevet rifle går vi frem til skuddplassen hvor vi finner blod. Bjørnen har tykk pels og kan ofte blø lite så vi er fortsatt ikke sikre på om det er et godt skudd eller ikke.

Det blir noen spennende minutter når vi går innover i det tette krattet. Ligger den på lur får vi kanskje bare et sekund eller to før den er over oss. Det er ikke lett å få øye på en bjørn her inne og det tar oss 15 minutter før vi finner den. Den har ikke løpt mer enn 40 meter og skuddet satt hvor det skulle.

Vegard og GrizzlyEn flott grizzly på første jaktdag

Det er ikke den største grizzlybjørnen som er skutt, men for en historie det blir! Dette blir en opplevelse vi vil huske for alltid, og en god historie å fortelle når vi kommer hjem. Hvem kan vel drømme om å få en så spennende jaktopplevelse?

Mer svartbjørn og grizzly jakt de neste dagene

Vi har 10 dagers jakt og kan felle 2 grizzly og 4 svartbjørn. Utrolig nok får vi full klaff og Sindre får også felt en flott grizzly på en av de siste dagene. Svartbjørn er det over alt og vi ser mange hver dag. Jakten foregår til fots og med bil på gjengrodde skogsbilveier. Ofte finner vi spor langs veien som vi forfølger til fots.

Det finnes lite som er mer spennende enn å forfølge store grizzlyspor innover skogen med rifla ladd og klar til bruk!

Background
Se trailerFå en smak av bjørnejakt i Canadas villmark
 
Se trailerFå filmen på DVD til kun 269,- Bestill i vår nettbutikk
 
 TIPS: Jakt i Skottland
 
"...masse vilt og spennende jaktopplevelser. Rimelig og kort reise er det også..."
 
Les historien eller få tips
Se også trailer fra filmen
 
Trailer fra hjortejakt i Skottland