Fakta om Hjortejakt i Skottland

Vemodig jeger beundrer hjortenHjorten (Red Deer) er det største opprinnelige landdyret i Storbritania og er biologisk sett like den norske hjorten. Den største forekomsten av hjort finner en i Skottland og det antas at det der finnes mer enn 300.000 hjort. Bukkene er betydelig store enn hinden og får et flott trofe som kan bli opp til 1m i bredde.

Korte fakta

  • Utbredelse i Storbritania: Skottland og nord-vest i England (i tillegg finnes populasjoner lengere sør, men disse er ikke store og stammer fra hjort som har rømt fra hegn)
  • Vekt: Opp til 225 kg (slaktevekten ligger som regel under 100 kg)
  • Skulderhøyde: Opp til 1,2 meter

Lever i flokk

Bukkene og hinden går som regel i separate grupper det meste av året. Bukkene danner ‘ungkarsgrupper’ bestående av bukker som ikke er i slekt, mens hindene ofte lever i grupper av en dominant hind og hennes døtre. Hjorten er aktiv gjennom hele døgned, men er mest aktiv om kvelden og om natten. Dietten består for det meste av gress, urter, blader og bark fra busker og trær.

Brunsttid

Brunstiden er fra sent i September til November. I denne perioden vil de voksne bukkene bruke mye tid på å konkurrere med andre bukker for å få tilgang til hinden. Hovedsaklig utkjempes konkurransen ved brølekonkurranser og ved å gå parallelt for å måle hverandres størrelse. Bukker av samme størrelse vil kjempe med hornene hvor de dytter hverander forsøker å få motstanderen ut av balanse.

Etter brunstperioden vil bukkene og hinden danne egne grupper igjen.

På topp som 8 åringPause etter jakten

Bukkene når sin toppalder når de er rundt 8 år gamle og allerede i 11-12 års alderen er de i retur og blir utkonkurrert av yngre og sprekere bukker. I brunstperioden spiser bukkene lite eller ingen ting og kan tape så mye som 20% av sin kroppsvekt.

Hjorten kalver i mai/juni

Hindene føder normalt sett en kalv sent i mai og begynnelsen av juni. Bukkene blir sammen med sin mor til de er 1 år gamle, mens hindekalvene som regel blir i den samme flokken.

Kilder: http://www.arkive.org og http://www.bbc.co.uk

 

 

 

Background
Se trailerFå en smak av hjortejakt i varkre Skottland
 
Se trailerFå filmen på DVD til kun 269,- Bestill i vår nettbutikk
 
 TIPS: Bjørnejakt
 
"...2 Grizzly og 4 Svartbjørn på 10 dager med full suksess. Vårjakt i Canada på sitt beste..."
 
Les historien eller få tips
Se også trailer fra filmen
 
Trailer fra bjørnejakt i canada