Fortelling fra vår jakt i Skottland

Vegard og en fin hjort siste jaktdagDette året har vi valgt å fokusere på hjortejakt, og hva er vel da mer naturlig enn å ta seg en tur til Skottland? Reisen er kort, prisen overkommelig og vær og føreforhold omtrent som Norge.

Fulle av forventninger reiser vi til Skottland for 5 dagers jakt på 4 bukker. Vi får fort erfare at 4 bukker blir for lite på 5 jaktdager og det da er det bare å sjekke sparekontoen – er det penger nok til å felle noen ekstra bukker?

I Skottlands høyland

Reisen til Skottland og Tulchan Estate går uten problemer. Med alle papirer i orden ankommer vi Aberdeen Airport og får deklarert våpen og ammunisjon. Leiebilen venter utenfor og venstrekjøringen går overraskende greit gjennom rushtrafikken i Aberdeen og den 2,5 times bilturen opp i det skottske høylandet.

Landskapet er akkurat som vi har forventet det og det kribler i magen – blir det bukk i morgen? Sindre og Vegard har kjøpt hver sin pakke med 5 dager jakt og fellingstillatelse på 2 hjort. Vi er jo vant med norske jaktforhold og synes det høres ambisiøst ut å skyte noe mer enn 4 bukker på 4-5 jaktdager.

En utfordring?Vår trofaste arbeidshest

Et annet stort spørsmål er hvordan jakten foregår. Som jegere oppfostret på prinsippet om at jakt innebærer fysisk aktivitet er det viktig for oss at jakten foregår til fots og at bål og kaffekos er en viktig del av opplevelsen. Men hvordan blir det i Skottland? For oss er utfordringen viktig – større utfordringer gir større opplevelser og mer jaktglede.

Første jaktdag

Tidlig neste morgen tropper vi forventingsfulle opp på Tulchan Estate og møter vår guide. Bill, som han heter, er 3. generasjons stalker (guide) og er kledd opp i tradisjonelt skottsk jaktantrekk med nikkers og slips. Spenningen stiger når vi blir forklart at vi nok kommer til å få sett en god del hjort og at det sannsynligvis vil bli felling allerede første dagen.

Etter et par skudd på skytebanen for å sjekke at våpenet fortsatt går som det skal bærer det oppover i det skottske høylandet. Vi bruker selvfølgelig en Landrover når vi humper oppover skogsbilveien som leder opp til toppen. Planen er klar: Vi skal komme oss så høyt som mulig i terrenget for å få best mulig oversikt. I det åpne landskapet er det få muligheter for hjorten å skjule seg og de lever derfor i flokk. Dette gjør at det ikke er alt for vanskelig å oppdage dyr når vi kommer til toppen. Utfordringen ligger ikke i å oppdage dyrene, men å komme innpå dem.

På toppen hører vi hjortenVi venter på at vinden skal snu

Oppe på toppen av det skottske høylandet tar vi kikkerten i bruk, men tåken er for tett og vi klarer ikke å se noe. I den tette tåken føler hjorten seg trygg og vi hører tydelig brøling fra dalen nedenfor. Vi har ikke noe annet valg enn å følge lyden og håpe på at tåken er lettere lavere i terrenget.

Vi bruker lang tid nedover den bratte dalsiden – her gjelder det å ikke løsne stein som kan rase nedover, lage masse bråk og støkke dyra. Vi kommer oss omsider ned, men oppdager da at dyra står høyt i lia på den andre siden av dalen. Vel – det er bare å ta bena fatt. Heldigvis skjuler tåken oss og vi kan krysse rett over dalen. Vi må ringe rundt dyra og er nødt til å gå opp til toppen på den andre siden av dalen – jakten begynner virkelig å få en smak av reinsdyrjakt. Vi var engstelige for at denne jakten ikke skulle by på fysisk utfordring – det var helt ubegrunnet.

Første hjort felles

Vel oppe på den andre siden sniker vi oss ut på en klippe hvor vi har oversikt over dyra – om mellom 150-200 meter nedenfor oss. Bill gir klarsignal på et enslig dyr i utkanten av flokken. Holdet er langt og selv med godt anlegg klarer jeg å skyte foran dyret. Pokker – det har aldri skjedd meg før! Men jeg rekker ikke å tenke så mye på det før Bill igjen peker ut et dyr han vil jeg skal ta – et par av de dyra som tidligere var langt unna har faktisk blitt skremt nærmere av skuddet og står nå usikkert og vurderer hvilken vei de skal ta. Denne gangen går skuddet bedre og hjorten er død i skuddet. Godt at det endte bra!

Vi må ta en omvei for å komme ned til hjorten og på vei ned får vi øye på et par flere dyr. Nå er det Vegard sin tur og han og Bill sniker seg frem…

7 bukkerResultatet av 5 dagers jakt

… Jakten har gått over all forventning! 7 flotte hjortebukker er felt på 5 jaktdager og vi er veldig fornøyd når vi reiser hjemover. Hjorteskallene blir med hjem og så lenge vi betaler litt overvekt på flyet får vi med oss den uvanlige bagasjen hjem. Nå gjenstår det bare å finne veggplass til trofeene – ikke sikkert kona vil ha 4 trofeer i stua?

 

 

 

Background
Se trailerFå en smak av hjortejakt i varkre Skottland
 
Se trailerFå filmen på DVD til kun 269,- Bestill i vår nettbutikk
 
 TIPS: Bjørnejakt
 
"...2 Grizzly og 4 Svartbjørn på 10 dager med full suksess. Vårjakt i Canada på sitt beste..."
 
Les historien eller få tips
Se også trailer fra filmen
 
Trailer fra bjørnejakt i canada