Tips og råd til jakt i Skottland

Hjorten er feltEgentlig er hjortejakt i Skottland ganske enkelt. Du har jo med deg en guide (’stalker’ som det heter) og han har kontroll på alt. Har du kontroll på skytebanen på litt lengre avstander, tar med våpen og nødvendige papirer er det bare å reise.

Vi har allikevel satt opp noen tips og råd her for deg som vil vite litt mer. Hjort kan jaktes i mange forskjellige områder i Skottland og det kan være forskjeller i hvordan jakten utøves fra eiendom til eiendom. Allikevel vil rådene under om hjortejakt i Skottland være rimelig universelle uavhengig av hvilket område du skal til:

Lik reinsdyrjakt?

Jakten kan i stor grad sammenlignes med reinsdyrjakt i Norge. Hjorten lever stort sett i flokker som en kan observere på lang avstand. Enkeltindivider og mindre grupper kan, som på reinsdyrjakt, også påtreffes. I og med at landskapet er helt åpent blir jakten også i stor grad lik reinsdyrjakt. Første jobb er å finne en flokk og få verifisert at flokken inneholder riktig type dyr. Deretter må en vurdere landskap og vind for å finne beste måte å snike seg innpå dyrene på. Uansett vil guiden din ha full kontroll på dette og han vil ta de fleste beslutningene. Stalkeren har et økonomisk motiv (tips fra deg) for å guide deg inn i 100% sjanser og dette gjør at han nødig vil la deg ta ’dumme/feil’ beslutninger om hvordan jakten skal foregå.

Fortrinnsvis returbukkSpeider etter hjort i dalsidene

I Skottland er det tradisjon for å jakte på returbukk. Når guiden har fått dere opp på skyteavstand av flokken vil han velge ut et dyr du kan skyte. Når han velger ut dyr som skal tas ut vil han se etter returbukk og det er da forventet at du skyter det dyret han peker ut.

Ikke skyt på dyr i fart

Det er ikke tradisjon for å skyte på dyr i bevegelse og guiden vil derfor vente med å la deg skyte til dyra har roet seg. Vi opplevde dette ikke som et problem da dyra stort sett er helt uforstyrret når du jakter på dem (om du da ikke støkker dem selv).

Ta med sekken

Selv om en aldri er veldig langt fra en grusvei eller en terrengbil i Skottland er det lurt å ta med sekken. Vi fikk første dag beskjed om at en alltid går tilbake til bilen for å spise lunch, men det var ikke tilfelle en eneste dag. Kanskje fordi vi var så ivrige? Uansett lurt å ta med seg en dagstursekk med mat, litt varme klær og kanskje en fjellduk.

Skyteavstand opp til 200m

I Skottland er det helt normalt å skyte dyr på opp til 200 meter (og noen ganger litt til). Derfor viktig at du er fortrolig med disse skyteavstandene. Guiden vil anse det som en 100% sjanse om dere ligger og sikter på et dyr 200 meter ute (og vil da forvente tips for denne sjansen). Vi hadde på forhånd fått denne beskjeden og hadde montert to-fot på rifla. Når en har vært på skytebanen nok og ligger i fred og ro med to-fot føles skudd på 200 meter rimelig komfortabelt (så lenge det ikke er for stiv vind).

Liggende dyrFlott landskap i Skottland

En overraskelse for oss er at en skyter på liggende dyr. I hvert fall på den eiendommen vi var på. En bør derfor på forhånd ha bestemt seg for hvorvidt man vil gjøre dette eller ikke. Samtidig må en være kjent med hvor en skal skyte på liggende dyr. Selv var jeg ikke kjent med dette, men fikk beskjed av vår guide om å skyte i nakken når hjorten ligger.

Liggende skyting

Det åpne landskapet gjør at liggende skudd er mest vanlig. På forhånd fikk vi beskjed om at sittende var den mest vanlige skytestillingen da det i enkelte områder er mye og høy lyng som gjør det vanskelig å finne et sted å ligge. En bør derfor være fortrolig med både sittende og liggende skytestilling på forholdsvis lange avstander.

Ha papirer i orden

Husk å ha papirer i orden (Våpenpass og innførselspapirer) og sjekk våpennummer på alle papirer. Beregn også ekstra tid til innskjekking da det tar litt tid med våpen.

Overvekt på flyet

Ikke bli overrasket om du må betale ekstra avgifter ved innsjekking på flyplassen. Her er det varierende praksis og det kan virke som om det er noe personavhengig hva du ender med å betale for og ikke. Vi opplevde å måtte betale for overvekt ved en mellomlanding i Bergen og en våpenavgift på flyplassen i Aberdeen. Læringspunktet er å ha god tid på flyplassen til å ordne disse tingene.

TipsVi må være flere for å få hjorten ned de bratte fjellsidene

Guiden forventer tips basert på antall skutte dyr (og 100% sjanser). Det er normalt å gi tips i størrelsesorden 40-50£ for en skutt bukk og gjerne et tilsvarende beløp for medhjelperne til guiden (for rengjøring av skaller etc).

Fjellduken

Jeg savnet fjellduken ved et par anledninger i Skottland også. Noen ganger blir det en del venting på at hjorten skal forflytte seg og da kommer fjellduken godt med. Klimaet i det skottske høyland er kanskje ikke fult så kaldt som i norske fjell, men det kan bli surt nok med vind og sidelengs rein.

Pakkeliste

Pakk som en vanlig jakttur. Ta en titt på vår pakkeliste om du vil ha tips. Noen ting er allikevel spesielt. Våpen må være pakket i en hard koffert og sluttstykket skal ikke ligge i samme koffert som våpenet. For ammunisjon er det varierende regler mellom flyselskapene så sjekk dette før du tar med ammunisjon (ofte vil de kreve at ammunisjonen ligger i originalpakken).

 

 

 

 

Background
Se trailerFå en smak av hjortejakt i varkre Skottland
 
Se trailerFå filmen på DVD til kun 269,- Bestill i vår nettbutikk
 
 TIPS: Bjørnejakt
 
"...2 Grizzly og 4 Svartbjørn på 10 dager med full suksess. Vårjakt i Canada på sitt beste..."
 
Les historien eller få tips
Se også trailer fra filmen
 
Trailer fra bjørnejakt i canada