Tips og råd

Vegard skyter en rypeHer er noen av våre tips til deg om du vil ta turen opp i de Norske fjellene på jakt etter rype

Jakttid

Jakttid for rypejakt er fra 10.09 til 28.02 (frem til 15.03 i Finnmark, Troms og deler av Nordland). Sjekk allikevel hva som er gjeldende for ditt område da spesielt starttid varierer.

Hvor skal jeg jakte?

Rypene finner du i nær sagt alle fjellområder i Norge og det er mange muligheter for å få kjøpt jaktkort eller å leie terreng. Om du ikke har tilknytning til et spesielt område og er ute etter å finne et sted å jakte er internett en god ressurs. Selv har jeg jaktet rype i mange forskjellige områder med varierende hell. Det viktigste tipset jeg kan gi er å sjekke opp tellingsresultater i området eller i nærliggende områder. Ofte er det slik at en må søke om jaktkort eller rypejakt til leie lenge før årets tellingsresultater foreligger og da er jordårets jakt og tellinger det eneste du har å gå på.

Hvordan finner jeg rypene

Det finnes mange teorier på hvor rypene holder til. Selv har jeg funnet ut at det beste tipset er å gå litt rundt om kring i forskjellig typer terreng. Finner du et kull er sannsynligheten stor for at de andre rypene også ligger i tilsvarende terreng. En generell regel er at rypene i godvær holder til høyere i terrenget enn i dårlig vær. I vedvarende tåke trives også rypene i tåkebeltet.

Senhøstes og flekkjaktFlatt og fint for jeger og hund på Finnmarksvidda

Utover senhøsten vil rypene ha skiftet fjærdrakt. Dersom det da bare har kommet litt snø som igjen har delvis smeltet kan en få oppleve flekkjakt. Når forholdene er slik at det kun er noen få steder med snø og rype er blitt hvit kan en komme over enorme flokker på de få snøflekkene. Dette skyldes selvfølgelig at rypa trekker til snøen fordi det er det eneste stedet som gir kamuflasje.

Trykker bedre tidlig på sesongen

Rypene trykker best tidlig i jaktsessongen. Spesielt i områder med stort jaktpress vil en oppleve at rypene blir mer og mer lette på vingene etter hvert som de er blitt jaktet på. Samtidig vil en se at hele kullet tar til vingene samtidig, mens en tidligere i større grad får gjenliggere etter at rypekullet har fløyet. Derfor kan det være lurt å bruke forholdsvis åpne choker (trangboring) tidlig i sesongen.

Rypene flyr ofte ganske kortBålkos når dagen er ferdig

Rypa er ingen god flyger og flyr gjerne så kort som mulig. Spesielt tidlig i sessongen vil en se at rypene bare flyr noen hundre meter. Det er da svært fristende å gå rett på kullet. Allikevel vil jeg anbefale å vente litt før en går på – la rypene få tid til å roe seg før du går på. Da øker sjansene dine for utbytte.

Støkkjakt

Går du på støkkjakt etter lirypa tidlig i sesongen kan det være vanskelig å få fuglen på vingene. De trykker rett og slett så godt at du nesten må tråkke på dem for å få dem på vingene. Det beste tipset er da å gjøre fuglen nervøs ved å bevege deg i et uforutsigbart mønster.

Dersom fuglen ser at du går rett frem i et bestemt tempo vil den føle seg relativt trygg dersom du ikke er på direkte kollisjonskurs. Det er derfor lurt å gå i sikksakk, stoppe opp og endre retning ofte. Dette gjør at rypa ikke kan beregne hvilken vei du tar og min erfaring er at en da får mer fugl på vingene.